“Kentler doğa temelli çözümlerle iklim değişikliğine dayanıklı hale getirilebilir”
İklim değişikliğinin etkisini her geçen yıl daha fazla hissettirdiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Bengi Korgavuş, küresel ısınmada şehirlerin değerli bir rol oynadığını belirtti. Korgavuş, “İklim değişikliği ile mücadelede kentlerin peyzajı, tasarımı ve planlaması önemli bir yer tutuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, geri dönüşümün artması, doğaya dayalı çözümler ve afetlerle kentlerin iklim değişikliğine dayanıklı hale getirilmesi mümkün. yönetim planları.”
Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Bengi Korgavuş, küresel ısınmanın boyutları ve kentlerin küresel ısınmaya etkisi hakkında bilgi verdi. 2022 yılının önceki yıllara göre daha sıcak ve kurak geçtiğini belirten Korgavuş, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre kuraklık riskinin arttığını vurguladı.
“BİN 30 OLAĞANÜSTÜ HAVA OLAYI GERÇEKLEŞTİ”
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bilgilerine göre 2022 yılında 1.30 olağanüstü hava olayı yaşandığına dikkati çeken Korgavuş, şu ifadeleri kullandı:
“Neredeyse tüm kara bölgeleri artık daha sıcak günler ve sıcak dalgalar görüyor ve görmeye devam edecek. NASA’ya göre 2022, arka arkaya üçüncü soğuyan La Nina (soğuk faz) yılına rağmen dünya çapında şimdiye kadar ölçülen en sıcak yıl. Beşinci yıl rekorunu kırdı. La Nina’nın soğutma etkisinin küresel sıcaklıkları düşürdüğü ve La Nina olmasaydı küresel ortalama sıcaklıkların çok daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Nina 2023’te sona erdi ve sıcak faz olarak tanımlanan El Niño etkisinin bu yıl gerçekleşmesi bekleniyor. Bu nedenle İngiltere Meteoroloji Ofisi, 2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıllardan biri olacağını tahmin ediyor.”
“HER YIL 13 MİLYON KİŞİ BU NEDENLE HAYATINI KAYBEDİYOR”
İklim değişikliğinin çevre, toplum ve insan sağlığı üzerinde doğrudan ve dolaylı pek çok etkisinin olduğuna işaret eden Bengi Korgavuş, “Birleşmiş Milletler verilerine göre çevresel faktörler her yıl yaklaşık 13 milyon insanın hayatını alıyor. “Bilgilere göre, son on yılda hava olayları ile ilgili olaylar her yıl ortalama 23,1 milyon insanı yerinden etti ve çok daha fazlasını yoksulluğa karşı savunmasız bıraktı. Mültecilerin birden fazlası iklim değişikliğinin etkilerine en savunmasız ve uyum sağlamaya en az hazır olan ülkelerden geliyor.” .
ÇÖZÜM TEKLİFLERİ
Dr. Milyonlarca insanın yaşadığı şehirler iklim değişikliğinin ana sebebidir.İklim değişikliğine bağlı afetlerin de aktörleridir, ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan en çok zarar gören alanlardır. şehirleri iklim değişikliğine dayanıklı hale getirmemiz gerekiyor.”
Korgavuş, iklim değişikliğine dayanıklı kentler için şu önerilerde bulundu:
“Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için toprakta, enerjide, sanayide, binalarda, ulaşımda ve şehirlerde hızlı ve kapsamlı dönüşümler yapılmalıdır. Şehirlerde yeşil alanları artırarak, karbondioksit seviyesi ve ısı adası etkisini azaltmak. şehirlerin havasının temizlenmesi, şehrin su tekniğinin iyileştirilmesi, sel, taşkın ve erozyon riskinin azaltılmasına katkı sağlanması. iklim değişikliği nedeniyle su sıkıntısı çeken şehirlerde bu ihtiyacın karşılanabileceğini dile getirerek, “Ulaşım sistemlerinin arttırılmasıyla, şehirlerde fosil yakıt kullanımı ve ulaşımdan kaynaklanan karbon salınımı azaltılabilir. Şehirlerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, geri dönüşümün arttırılması, doğa temelli analizler ve afet yönetim planları ile şehirleri iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirmek de mümkün.”