Haber

Deprem Bölgesinde Olağanüstü Hal İlan Edilmesi Kararına Kesk’ten Tepki: “Olağanüstü Hal Değil, Afet Bölgesi İlan Edin”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki depremden etkilenen 10 ilde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesine tepki gösterdi. KESK’ten yapılan açıklamada, “Deprem bölgelerinde en radikal tedbirlerin alınmasının önünde anayasal ve yasal bir engel bulunmamakla birlikte, çalışmaları hızlandırmak ve kolaylaştırmak için 10 ilin afet bölgesi ilan edilmesi yeterlidir” denildi. . Dolayısıyla olağanüstü hal değil, afet bölgesi ilan edilmelidir.”

Kahramanmaraş’ta önceki gün meydana gelen ve 10 ilde hissedilen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 10 ilde olağanüstü hal ilanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı dün gece Resmi Gazete’de yayımlandı. Gece saat 01.00’de devreye giren olağanüstü hal 3 ay süreyle periyodik olarak uygulanacak. KESK karara tepki gösterdi.

Depremin yol açtığı tahribatın sonuçlarının ağırlaştığına dikkat çekilen yazılı açıklamada, afet bölgesi ilan edilebilmesi mümkünken, OHAL’in neden ilan edildiğinin açıklanması gerektiği belirtildi. gerekli. KESK’in bu konudaki açıklaması şöyle:

“Haritadan silinme noktasına gelen ilçeler, yıkılan iller ve buralardaki yüzbinlerce insanın durumunun verdiği tarifsiz acılar aynı anda hepimize ağır sorumluluklar ve görevler yüklüyor. bu anlamda ayağa kalktı ve yetersizliklerine rağmen büyük bir dayanışma çalışması yürütülüyor.Bu noktada hükümetin bugüne kadar yürüttüğü çalışma ve faaliyetler, böyle bir afet ve felaket karşısında şaşkınlık ve öfkeye neden oluyor. tarihte seçkin olarak görülüyor.Uyuma, planlı ve programlı çalışmaya, temasa evet ama sansürcü ve tekçi politikalara ve dayanışmayı engelleyen kararlara hayır diyoruz.Onun ilan ettiği olağanüstü hal de önemli soru işaretleri doğuruyor.

“ACİL NEDEN GEREKLİ, AÇIKLAMA İHTİYACI VAR”

Afet bölgesi ilan edilmesi durumunda depremzedeler için gerekli tüm çalışmaların yapılması, kamu ve özel sektördeki tüm iş kaynaklarının seferber edilmesi mümkün iken, Olağanüstü Hal’e neden ihtiyaç duyulduğunun açıklanması gerekmektedir. Tarihte eşine az rastlanan bir depremde bile hükümete yönelik bu kadar derin şüphe ve kaygıların sebebi biz değil, hükümetin 20. yıllık darbe girişimini ‘lütuf’ olarak değerlendirdi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü halin nasıl siyasi amaçlarla kullanıldığı göz önünde bulundurularak, Anayasa ve kanunların yerini Kanun Hükmünde Kararname rejimine bırakmış, temel hak ve hürriyetler askıya alınmış, hukuksuzluklar devlet tarafından kanun haline getirilmiştir. acil durum, biz de geniş bir insan yelpazesi için başımız belada. Duyuyoruz Deprem bölgelerinde en radikal önlemlerin bile alınmasının önünde anayasal veya yasal bir engel bulunmamakla birlikte, işi hızlandırmak ve kolaylaştırmak için 10 ilin afet bölgesi ilan edilmesi yeterli. O yüzden deprem bölgesi olağanüstü hal değil, afet bölgesi ilan edilsin diyoruz.”

haberpersembe.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu