Haber

Emine Erdoğan: 2023 yılında 168 resmi huzurevinde 14 bin 644 yaşlıya ulaştık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Bağcılar’da katıldığı Büyüklerimiz Değerlerimiz Projesi’nin tanıtım toplantısında şunları söyledi: “2002 yılında 63 resmi huzurevinde 4 bin 952 yaşlıya hizmet verildi. Bu sayı 17 bin 542 kapasiteli 168 resmi huzurevinde Aralık 2023 itibarıyla artış olacak.” “14 bin 644 yaşlımız ev sahibi oldu” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Bağcılar’da Vefahane Yaşam Merkezi tarafından yürütülen “Büyüklerimiz, Değerlerimiz Projesi”nin tanıtımına katıldı. Emine Erdoğan’a Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah da eşlik etti.

“Olgunluğa ulaşanlar toplumun öncüleri sayılır, sözleri geçerli kabul edilir.”

Programda konuşan Emine Erdoğan, “Bizim anlayışımızda olgunluğa ulaşmış olanlar toplumun öncüleri sayılır, onların sözleri geçerli olur, tecrübeleri ve bilgileri yolumuzu aydınlatır. Hikmetin gölgesinde huzur buluruz.” Hayatta karşılaştığımız ilk öğretmenler olan aile büyüklerimizin, her birimizin yetiştirilmesinde müstesna bir yeri vardır.” Hemen hemen hepimizin hayatında, çocukluğundan itibaren hayata bakış açısını, iş yapış şekillerini, ahlakını, insanlarla olan bağlarını şekillendiren bir büyüğü olmuştur. Bu bazen dedemiz, anneannemiz, bazen yaşlı bir komşumuz, bazen de mesleğini öğrendiğimiz ustamız veya öğretmenimiz olmuştur. Bir büyüğümüz girdi hayatımıza. “Büyüklerinin gölgesinde büyüyen, onların yetiştirdiği insanların, her türlü zorluğa karşı daha güçlü bir yapıya sahip olduklarını görüyoruz. Hayatın her aşamasıyla barışık bir kültürün mensupları olarak, büyüklerimizle yaşamanın demek olduğunu biliyoruz. bilgeliği evlerimize ve yaşamlarımıza davet ediyoruz” dedi.

“Büyüklerinden ders alan, büyüklerini gönüllerinde ağırlayabilen toplumlar, geleceğe daha emin adımlarla ve inançla ilerlemektedir.”

Yaşlıların toplumun önemli bir parçası olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Maalesef bugün geçmişle bağlarımızın giderek zayıfladığı, hatta zayıfladığı bir bölgede yaşıyoruz. Evlerimiz, 7’den 7’ye her kuşaktan insanın yaşadığı bir yer. 70’e kadar bir arada barış içinde yaşayanlar giderek azalıyor.Ancak nesiller arası temas, yetişkin ya da çocuk fark etmeksizin bizi hayatın sınavlarına karşı güçlendirir, ruhlarımızın bilgelikle mayalanmasını sağlar.Gençliğin gücüyle yoğrulurken Geçmişin tecrübesi ve kararlılığıyla toplumumuz, dünyaya yayılan her türlü yolsuzluk girişimine karşı bağışıklık kazanır. Büyüklerinden ders alan, büyüklerini yüreğine kabul edebilen toplumlar, geleceğe daha çok güvenirler. “Bağı kuramayan toplumlar Büyükleriyle birlikte kimliklerini ve değerlerini kaybediyorlar, aynı zamanda toplumsal huzurlarını da geri dönülemez biçimde kaybediyorlar. Ebedi gençliğin yüceltildiği, yaşlılığın ve dolayısıyla yaşlıların yok sayıldığı, hayatın dışına itildiği bir anlayışı kabul etmiyoruz” dedi.

“Evde Bakım Hizmeti kapsamında 140 bin yaşlımız ailesiyle birlikte hizmet alıyor.”

Evde bakım hizmetlerinden 140 bin yaşlının yararlandığını belirten Emine Erdoğan, “Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ‘sırtı bükük yaşlıların’ toplumu manevi bir kalkan gibi belalardan koruduğunu söylüyor. Bu bağlamda biz de önemsiyoruz. Bir kamu hizmetinin ötesinde, tüm dezavantajlı gruplara yönelik kapsamlı sosyal olanaklar sağlanması Aile Sosyal ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, yaşlılara yönelik çeşitli ve kapsamlı bakım hizmetleri sunmaktadır.Yatılı Bakım Hizmeti kapsamında 140 bin yaşlı birey, ailelerinin yanında hizmet almaktadır. Söz konusu model ile klasik aile yapısı güçlendirilirken, yaşlıların psiko-sosyal açıdan daha sağlıklı olmaları hedefleniyor. Öte yandan “Büyüklerin gün içerisinde inançlı bir kurumda ağırlanmasıyla diğer ailenin geçimini sağlaması kolaylaşıyor” Üyelerimizin iş ve sosyal hayata katılımını sağlıyoruz” dedi.

“Önümüzdeki 50 yıl içinde her dört insanımızdan biri 65 yaş üzerinde olacak ve bu nedenle bakıma muhtaç olacak.”

Evde bakım hizmetinin 20 yılda geliştiğini belirten Emine Erdoğan, “Yakın dost oldukları yaşlılarını devlete emanet etmeleri gerektiğinde gözlerini kaybetmeden Misafir Bakım Hizmeti alabiliyorlar. Ancak, Bazı durumlarda yaşlılarımızın devlet bakımı altında olması gerekmektedir.Darüşşafaka’dan bu yana devam eden gelenekle 2002 yılında 63 resmi huzurevinde 4 bin 952 yaşlıya hizmet verildi.Bu sayı 168 resmi bakımevinde 14 bin 644 yaşlıya ulaştı. Aralık 2023 itibarıyla 17 bin 542 kapasiteli konutlar var. Önümüzdeki 50 yılda her 4 kişiden biri 65 yaş üzerinde olacak. Dolayısıyla bakım kapsamına girecek. Ortalama yaşam süresi arttıkça devletimiz artan ihtiyacı karşılayabilecek farklı modeller geliştiriyor ve kurum sayısını artırıyor” dedi.

“İlk uygulama örneği olan Vefahane Merkezi özellikle değerli”

Vefahane Merkezi’nin önemine vurgu yapan Emine Erdoğan, “Bu bağlamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın desteğiyle yerel paydaşlarla işbirliği içinde açılan ilk uygulama örneği olan Vefahane Merkezi ayrı bir değer taşıyor. Merkezde yaşlılarımıza yönelik ahşap boyamadan fotoğrafçılığa, fotoğrafçılıktan hat sanatına, stratejik oyunlara kadar birçok hizmet sunulmaktadır. Atölye çalışmalarından kütüphaneye kadar çok çeşitli kapsamlı aktiviteler sunulmaktadır. Büyüklerimiz sosyal yaşamın aktif bir parçası haline gelerek sosyal yaşamın aktif bir parçası olabilirler. Gezi, tiyatro, konser, piknik gibi aktivitelerle keyifli vakit geçiriyoruz.Bu keyifli mekanlar gençleri adeta hayatın stajyeriymiş gibi büyüklerimizle buluşturmaya başladığında, “Çok değerli bir hizmet daha sunacağını düşünüyorum. Büyüklerimiz hayatları boyunca alıştıkları sosyal birlikteliği sürdürürken, gençler de eşsiz bir hayat okulunun eğitimini alabilecekler” dedi.

Programda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Vefahane Yaşam Merkezimiz dokuma, ahşap, cam boyama, teknolojik hobi gibi sayamadığım birçok hizmetle yaşlılarımızın sağlığı ve memnuniyeti için faaliyet gösterecek. bahçecilik, kütüphane ve spor faaliyetleri, fizyoloji ve fizyoterapi.Yaşlılarımız, bir yandan el becerilerini ve üretkenliklerini artırırken, aktardıkları bilgi ve deneyimlerle Anadolu’nun bin bir rengini yaratan bir hafıza olacak.En önemlisi, küresel bir sorun haline gelen yalnızlığın yaşlılarımızı etkileyecek olumsuzluklarını ortadan kaldırarak herkesin kendini huzurlu ve güvende hissettiği bir ortam yaratacağız. 2016 yılında da başlattığımız yaşlı destek programımızla 128 bin yaşlımıza psikososyal bakım sağlıyoruz. Yaklaşık 88 bin hanede yaşlılar yaşam alanlarında bulunuyor. Bugün itibarıyla 168 huzurevinde yaklaşık 15 bin yaşlımıza yatılı bakım hizmeti veriyoruz” dedi. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu